Χάρτης Δράσεων
Ημερολόγιο
Newsletter
Ενημερώσου για τις δράσεις του προγράμματος
Μετρητής επισκεπτών
 40.408 
 
Αρχική σελίδα Γενικά Στοιχεία του Προγράμματος Επικοινωνία
 
Αρχική σελίδα > Νέα - Εκδηλώσεις
05 Οκτωβρίου '15
Σημαντικά νέα για τις παραδοσιακές ποικιλίες της Σκύρου
Μέγεθος γραμματοσειράς   A-   A+

Το Αλογοκρίθαρο (κριθάρι), το Μαυραγάνι (σιτάρι), η Βρώμη Σκύρου, το Λαθούρι- Πίσε, το Κουρακάτσι (μπιζέλι), το Σκυριανό Κρεμμύδι και το Κοκκάρι (είδος ροδακινιάς),όλες παραδοσιακές ποικιλίες προέλευσης Σκύρου, συμπεριλαμβάνονται σε ειδικό πρόγραμμα επιδότησης καλλιέργειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των αγροτών, γεγονός που αποτελεί την αρχή για την εγγραφή τους στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFEτου Δήμου Σκύρου μετά από συνεργασία χρόνων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια της διάσωσης και ανάδειξης της τοπικής αγροτικής βιοποικιλότητας. Σπουδαιότεροι πρωταγωνιστές φυσικά είναι οι ίδιοι οι τοπικοί παραγωγοί – φύλακες των ποικιλιών στο πέρασμα των χρόνων.  

Το Πρόγραμμα LIFEτου Δήμου Σκύρου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζουν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση των παραπάνω αλλά και άλλων παραδοσιακών ποικιλιών της Σκύρου ενώ ήδη καλλιεργούνται πειραματικά στον Βοτανικό Κήπο της Σκύρου στη θέση Παλιαμπελάς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες  από το Γραφείο του Προγράμματος LIFE(δίπλα στο Κ.Ε.Π.). Σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για ενημέρωση των αγροτών από το Πρόγραμμα LIFE.

Παράλληλα προετοιμάζεται και η εγγραφή της παραδοσιακής ποικιλίας αμπέλου της Σκύρου Μαερνό, στον Εθνικό Κατάλογο μετά από έρευνα και εργασία ειδικών επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE Σκύρου



< Επιστροφή










Το πρόγραμμα LIFE09 NAT/GR/000323 υλοποιείται από το Δήμο Σκύρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.