Χάρτης Δράσεων
Ημερολόγιο
Newsletter
Ενημερώσου για τις δράσεις του προγράμματος
Μετρητής επισκεπτών
 40.431 
 
Αρχική σελίδα Γενικά Στοιχεία του Προγράμματος Επικοινωνία
 
Αρχική σελίδα > Νέα - Εκδηλώσεις
01 Ιουνίου '15
Αναζητώντας τις παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες της Σκύρου!
Μέγεθος γραμματοσειράς   A-   A+

Σε συνέχεια της δράσης του Προγράμματος LIFE Σκύρου για την αγροτική
βιοποικιλότητα, δράση που υλοποιείται τα τελευταία 2 περίπου χρόνια στη Σκύρο, τον Μάιο επισκέφτηκαν το νησί οι συνεργάτες μας από το Γεωπονικό
Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κα Πηνελόπη Μπεμπέλη, καθηγήτρια και ο Δρ. Ροίκος Θανόπουλος, προς περιγραφή ορισμένων τοπικών ποικιλιών, αναζήτηση νέων τοπικών ποικιλιών και διασταύρωση των πληροφοριών που έχουν συλλέξει έως τώρα. Μαζί με την ομάδα του προγράμματος  επισκέφθηκαν τοπικούς παραγωγούς και συνέλεξαν πίσε (δηλαδή λαθούρι- φάβα Σκυριανή),  κριθάρι, σιτάρι και κηπευτικά. Ανάμεσα στα νέα ευρήματα είναι οι σπόροι σόργου (τοπικό όνομα σκούπα), ένα φυτό από το οποίο στο παρελθόν έφτιαχναν σκούπες.
Στόχος του προγράμματος LIFE και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι η
εγγραφή των τοπικών ποικιλιών της Σκύρου στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών με σκοπό την πιστοποίησή τους και η δημιουργία κινήτρων προς τους παραγωγούς για την καλλιέργειά τους.

Κοινή είναι η διαπίστωση πως πολλές σπάνιες τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες
καλλιεργούνται στη Σκύρο από λίγους παραγωγούς και βρίσκονται σε κρίσιμο
στάδιο. Μέσω του προγράμματος LIFE και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
καταγράφονται οι παραγωγοί αυτοί και γίνεται προσπάθεια διάσωσης των τοπικών ποικιλιών μέσω της ανάδειξής τους.  < Επιστροφή
Το πρόγραμμα LIFE09 NAT/GR/000323 υλοποιείται από το Δήμο Σκύρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.