Χάρτης Δράσεων
Ημερολόγιο
Newsletter
Ενημερώσου για τις δράσεις του προγράμματος
Μετρητής επισκεπτών
 27.871 
 
Αρχική σελίδα Γενικά Στοιχεία του Προγράμματος Επικοινωνία
 
Αρχική σελίδα > Νέα - Εκδηλώσεις
02 Απριλίου '14
Φωλιές για Αρτέμηδες και φύτευση σχίνων στις νησίδες της Σκύρου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Μέγεθος γραμματοσειράς   A-   A+

Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν 20 τεχνητές φωλιές για Αρτέμηδες (Calonectrisdiomedea) που τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένες νησίδες γύρω από την Σκύρο, βάσει του «Σχεδίου Δράσης  για την διατήρηση της βιοποικιλότητας των ακατοίκητων νησίδων» που έχει εκπονηθεί. Ο Αρτέμης είναι ένα θαλασσοπούλι που φωλιάζει μέσα σε φυσικές κοιλότητες βράχων ή στοές, συχνά σε ακατοίκητες νησίδες, κοντά στην θάλασσα. Οι τεχνητές φωλιές που τοποθετήθηκαν προσομοιάζουν τις φυσικές που προτιμά το είδος και για αυτό τον λόγο καλύφθηκαν από πέτρες είτε θάφτηκαν στο έδαφος. Μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε νησιά της Πορτογαλίας όπου επίσης φωλιάζουν Αρτέμηδες. Η συμμετοχή συναδέλφων από την Πορτογαλία στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Σκύρο τον Φλεβάρη ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη στην μετάδοση της εμπειρίας και μεθοδολογίας, την οποία προσαρμόσαμε στις ανάγκες της δράσης και στις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες των νησίδων της Σκύρου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται τεχνητές φωλιές για το Αρτέμηδες στην Ελλάδα, γεγονός που αναμένεται να μας βοηθήσει να συλλέξουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες φωλεοποίησης και συμπεριφοράς του.

Ταυτόχρονα, φυτεύτηκαν και φυτάρια σχίνου σε επιλεγμένες θέσεις νησίδων. Σκοπός αυτού είναι η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων φωλεοποίησης και η βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας των ειδών ορνιθοπανίδας που φιλοξενούνται στις νησίδες .< Επιστροφή


Το πρόγραμμα LIFE09 NAT/GR/000323 υλοποιείται από το Δήμο Σκύρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.