Χάρτης Δράσεων
Ημερολόγιο
Newsletter
Ενημερώσου για τις δράσεις του προγράμματος
Μετρητής επισκεπτών
 40.444 
 
Αρχική σελίδα Γενικά Στοιχεία του Προγράμματος Επικοινωνία
 
Αρχική σελίδα > Νέα - Εκδηλώσεις
30 Δεκεμβρίου '14
Καταγραφή των παραδοσιακών – τοπικών αγροτικών ποικιλιών της Σκύρου
Μέγεθος γραμματοσειράς   A-   A+

Το πρώτο μέρος της  έρευνας έγινε το 2012 από τον γεωπόνο κ.  Ροίκο Θανόπουλο,  Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  σε συνεργασία με τον κ. Μανώλη Αυγερινό, γεωπόνο- φροντιστή πεδίου του Προγράμματος LIFE εκείνη την περίοδο και τον κ. Θανάση Δαλακλίδη, γεωπόνο,  που συμμετέχει εθελοντικά στο Πρόγραμμα LIFE.

Ανάμεσα στα είδη που συνέλεξε η ομάδα ξεχωρίζουν το  σιτηρό  μαυραγάνι (σημαντικότατη και σπάνια τοπική ποικιλία), το κριθάρι «αλογοκρίθαρο» , ο πίσες δηλαδή η Σκυριανή φάβα που προέρχεται από είδος λαθουριού και το κουρακάτσι, ένα μπιζέλι του οποίου ο καρπός χρησιμοποιείται σαν ζωοτροφή. Από τα κηπευτικά συλλέχθηκαν αρκετές ποικιλίες ντομάτας όπως η αχλαδοντομάτα, η μελανιά στρογγυλή, μελανιά μακρουλή και η κόκκινη, επίσης σπόροι πεπονιών (κίτρινο, άσπρο), τα χειμωνιάτικα καρπούζια, σπάνιοι σπόροι μπάμιας και σπόροι ντόπιου κόκκινου κρεμμυδιού. Τέλος πολύ σημαντικά ευρήματα ήταν το σουσάμι και ο καπνός.

Η παραπάνω έρευνα των σιτηρών και κηπευτικών ολοκληρώθηκε και από μία ειδική έρευνα που έγινε σχετικά με τις ποικιλίες των οπωροφόρων δένδρων του νησιού από τον κ. Ιωάννη Χατζηχαρίση, ειδικό δενδροκόμο- γεωπόνο, ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις το 2012 και 2013 κυρίως στις περιοχές Τραχύ, Καλαμίτσα- Καλικρί, Μώλος- Κάμπος και διαπιστώθηκε ότι στο νησί υπάρχουν αξιόλογες ποικιλίες που κινδυνεύουν όμως άμεσα από εξαφάνιση λόγω της αλλαγής χρήσης των εκτάσεων που καλλιεργούνται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα είδος ροδακινιάς με χαρακτηριστικό πλούσιο άρωμα. Από τις ποικιλίες αμυγδαλιάς εντοπίστηκε μία η οποία είναι πιθανόν ντόπια και δύο άλλες  ποικιλίες σημαντικές για την μεγάλη παραγωγικότητα των δένδρων και την καλή ποιότητα του καρπού με υψηλά ποσοστά ψίχας. Επισημάνθηκαν πολλές αξιόλογες ποικιλίες συκιάς, δύο σημαντικές ποικιλίες ροδιάς που ωριμάζουν πρώιμα, τον Αύγουστο και μια ποικιλία λεμονιάς δίφορη, πολύ παραγωγική. Πολύ μεγάλο καλλιεργητικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ποικιλία αχλαδιάς που εντοπίστηκε η οποία ωριμάζει τον Ιούλιο, με πολύ γλυκιά γεύση και τα χαρακτηριστικά του καρπού της μοιάζουν με μιας πολύ παλαιάς ποικιλίας που έχει εξαφανιστεί από τη χώρα μας. Ανάμεσα στις καλλιεργούμενες ποικιλίες ελιάς στο νησί κυριαρχούν η Βαλανολιά  και η Θρουμπολιά που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης έρευνα και για τον Σκυριανό αμπελώνα από την ειδικό γεωπόνο- αμπελουργό  και επίκουρο καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αικατερίνη Μπινιάρη. Η εργασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί οι παλιές  ποικιλίες αμπέλου του νησιού κινδυνεύουν να χαθούν.   

Η έρευνα για την καταγραφή των τοπικών ποικιλιών συνεχίζεται καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να βρεθούν περισσότερες ποικιλίες και για αυτό το λόγο όσοι διαθέτουν κάποιες ποικιλίες μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο του Προγράμματος LIFE.

Έτσι αποδεικνύεται ότι πέρα από τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά του τοπίου, η Σκύρος διατηρεί ένα μοναδικό πλούτο αγροτικής κληρονομιάς, δηλαδή αγροτικές ποικιλίες οι οποίες μπορούν να παίξουν ένα πολύ θετικό ρόλο στηνν τοπική οικονομία εφόσον ποιστοποιηθούν ως τοπικές ποικιλίες, παραχθούν για πώληση και προβληθούν κατάλληλα. Για το λόγο αυτό το Πρόγραμμα LIFE Σκύρου συνεργάζεται με το ερευνητικό πρόγραμμα «Agroherri» για τη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών των νησιών του Αιγαίου, που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο καταγράφει τις τοπικές ποικιλίες και διερευνά τις δυνατότητες ανάδειξης και προώθησής τους, ώστε να βοηθηθούν τοπικοί παραγωγοί να συνδεθούν με την αγορά και να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Οι ερευνητές του προγράμματος συνεργάζονται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του Προγράμματος LIFE Σκύρου.   

 < Επιστροφή
Το πρόγραμμα LIFE09 NAT/GR/000323 υλοποιείται από το Δήμο Σκύρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.