Χάρτης Δράσεων
Ημερολόγιο
Newsletter
Ενημερώσου για τις δράσεις του προγράμματος
Μετρητής επισκεπτών
 40.414 
 
Αρχική σελίδα Γενικά Στοιχεία του Προγράμματος Επικοινωνία
 
Αρχική σελίδα > Νέα - Εκδηλώσεις
26 Ιουνίου '11
Εκδήλωση για το Παραδοσιακό Σκυριανό Αλώνισμα
Μέγεθος γραμματοσειράς   A-   A+
Πριν την εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής, το αλώνισμα της τοπικής ποικιλίας φάβας στη Σκύρο γινόταν με τη χρήση σκυριανών αλόγων και αποτελούσε συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του νησιού, μία πρακτική που έχει εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Στις 26 Ιουνίου 2011 στο Κτήμα «Μουριές» στην περιοχή Καλικρί Σκύρου, το πρόγραμμα Life, ο Σκυριανός Σύλλογος Οργάνωσης Παραδοσιακών και Πολιτιστικών Αγαθών και το Κτήμα με Σκυριανά Αλογάκια «Μουριές», πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα το Παραδοσιακό Σκυριανό Αλώνισμα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου αλωνίσματος και η χρησιμότητα του σκυριανού αλόγου σε αυτήν την διαδικασία.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη διαδικασία από το στάδιο του στρωσίματος του φυτού στο αλώνι, το αλώνισμα με τα άλογα, το ξανέμισμα και το κοσκίνισμα με τα παραδοσιακά εργαλεία. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και λόγω της μεγάλη της επιτυχίας επαναλήφθηκε στις 17 Ιουλίου.

Ελπίζουμε η εκδήλωση αυτή να έφερε θύμησες στους παλαιότερους και να αποτέλεσε μία ευκαιρία για τους νεότερους και τους επισκέπτες της Σκύρου να γνωρίσουν ένα τόσο σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

< Επιστροφή


Το πρόγραμμα LIFE09 NAT/GR/000323 υλοποιείται από το Δήμο Σκύρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.